Sivuvirtojen hyödyntäminen on kestävyysteko
Täältä löydät konkreettisia esimerkkejä biopohjaisten sivuvirtojen hyödyntämisestä liiketoiminnassa, katso lisää alta!
Lisää arvoa biopohjaisista sivuvirroista
Maailmantaloutemme käyttää yli 100 miljardia tonnia erilaisia raaka-aineita vuodessa. Vuonna 2023 käyttöön otetusta materiaalista vain 7,2 % oli kierrätettyjä. Sivuvirtoja hyödyntämällä voidaan kierrätetyn materiaalin osuutta kasvattaa ja vähentää neitseellisten luonnonvarojen tarvetta.
Elintarvike- ja juomateollisuus, maatalous, metsäteollisuus ja muut toimialat tuottavat runsaasti biopohjaisia sivuvirtoja, eli tuotannossa muodostuvaa orgaanista materiaalia, joka ei päädy päätuotteeseen. Sivuvirtojen hyödyntäminen sellaisenaan tai niiden jalostaminen uusiksi tuotteiksi ja raaka-aineiksi on kestävyysteko, ja se voi olla myös tärkeä osa kannattavaa liiketoimintaa!
Tutustu erilaisiin kiertotalouskonsepteihin ja biopohjaisten sivuvirtojen hyödyntämisratkaisuihin sekä niiden ympärille syntyneeseen liiketoimintaan:
Biotalouden arvopyramidi

Biopohjaisista sivuvirroista voidaan jalostaa uusia tuotteita, jotka tuottavat enemmän arvoa kuin käyttämättöminä tai puhtaasti energiaksi poltettuina. Jalostaminen voi tarkoittaa esimerkiksi elintarvikkeiden ainesosien, rehujen, lannoitteiden tai kosmetiikan valmistusta.
Biomassasta jalostettavien tuotteiden arvon ja tuotantomäärän välistä riippuvuutta kuvataan usein biotalouden arvopyramidilla. Pyramidissa pienten volyymien arvokkaat tuotteet ovat huipulla ja vähäisemmän arvon volyymituotteet pyramidin pohjalla. (KUVA)
Sivuvirran hyödyntämisen taloudellinen kannattavuus ei kuitenkaan riipu vain lopputuotteen arvosta ja tuotantomääristä: myös jalostuksen ja logistiikan (esim. keräys, varastointi ja käsittely) kustannukset vaikuttavat. Hyvä suunnittelu ja yhteistyö ovat siis avainasemassa optimaalisen hyödyntämisratkaisun valinnassa!
Kuva vasemmalla: Biotalouden arvopyramidi (mukaillen Stegmann ym. 2020).
Jätehierarkia ja kaskadiperiaate ohjaavat kiertotalouteen

Biotalouden arvopyramidissa alimpana oleva biomassojen puhdas energiahyödyntäminen poistaa materiaalia kierrosta. Kiertotaloudessa käyttöön otetut resurssit halutaan pitää kierrossa mahdollisimman pitkään. Siksi sivu- ja jätevirrat kannattaisi hyödyntää ensisijaisesti materiaalina, ei polttaa suoraan energiaksi. Tähän ohjaa esimerkiksi jätehuoltoa sitova jätehierarkia eli jätteen käsittelyn etusijajärjestys. Jätehierarkian mukaan jätteen syntyä tulee ensisijaisesti ehkäistä, ja syntyneet jätteet voidaan hyödyntää energiana vasta, kun niiden hyödyntäminen materiaalina ei ole mahdollista. (KUVA)
Biomassojen resurssitehokkaan käytön yhteydessä puhutaan usein myös kaskadiperiaatteesta. Kaskadiperiaatteella tarkoitetaan biomassan kertautuvaa käyttöä, jossa biomassalle tuotetaan lisäarvoa useamman peräkkäisen käyttötavan kautta. Kaskadikäytöllä tavoitellaan suuremman taloudellisen hyödyn lisäksi materiaalikierron pidentämistä kiertotalouden periaatteiden mukaisesti.
Kuva vasemmalla: Jätehierarkia (mukaillen Bröckl ym. 2021).
Lähteitä:
Bröckl, M., Kiuru, H., Heads, S., Kämäräinen, K., Patronen, J., Luoma-aho, K., ... & Semkin, N. 2021. Jätteenpolton kiertotalous- ja ilmastovaikutuksiin vaikuttaminen eri ohjauskeinoin. Valtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoiminnan julkaisusarja 2021:8. http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-383-093-6
Circle Economy Foundation. 2024. The Circularity Gap Report 2024. https://www.circularity-gap.world/2024#download
Stegmann, P., Londo, M., & Junginger, M. 2020. The circular bioeconomy: Its elements and role in European bioeconomy clusters. Resources, Conservation & Recycling: X, 6, 100029.
Tieteen termipankki (katsottu 2.7.2024): Ympäristötieteet: sivuvirta. https://tieteentermipankki.fi/wiki/Ympäristötieteet:sivuvirta