Solumaatalous biosivuvirtojen hyödyntäjänä
Alla olevassa kuvassa havainnollistetaan, miten satakuntalaisen Kivikylän pizzatehtaan hävikkitaikinaa voisi teoriassa käyttää solumaataloudessa mikrobien ravintona ns. mikrobifermentaatioprosessissa. Tällöin hävikkitaikinasta voisi syntyä uusi elintarvike- tai rehuteollisuuden raaka-aine. Kivikylän hävikkitaikinaa ei ole testattu prosessissa käytännössä, mutta demonstraation avulla pyritään konkreettisesti osoittamaan, miten modernit solumaatalouden ratkaisut voivat tulevaisuudessa tuottaa lisäarvoa biopohjaisille sivuvirroille.
Aloita klikkaamalla kuvan vasemmassa yläkulmassa olevaa Aloita tästä -kuvaketta. Saat kuvan koko ruudun kokoiseksi oikean alanurkan kaksoisnuolesta.
Tutustu tarkemmin
Suomalaisiin solumaatalouden tuotteisiin ja teknologioihin:
Solar Foods: Introducing Solein®
Solumaatalouden näkymiin ja kehitykseen:
Martinović, A., Zammit, O., Savion, O., Everloo, E. (2022). Precision fermentation: A Guide for Endless Opportunities to Reshape Traditional Foods Using Microbial Factories. PeakBridge VC. https://peakbridge.vc/precision-fermentation-a-guide-for-endless-opportunities-to-reshape-traditional-foods-using-microbial-factories/
Nordlund, Emilia. (9.4.2025). Kestävää kasvua solumaatalouden arvoketjuista: Toimenpidesuunnitelma Suomelle. VTT Uutiset https://www.vttresearch.com/fi/uutiset-ja-tarinat/solutehtaat-antavat-vauhtia-suomen-ruokaviennille-selvitys-listaa-kahdeksan
Seisto, A., Ritala, A., Suominen, A., Nordlund, E., Vahvaselkä, M., Kahala, M., Kaukovirta, A., & Sandell, M. (2025). Kestävää kasvua solumaatalouden arvoketjuista: Toimenpidesuunnitelma Suomelle. VTT Technical Research Centre of Finland. https://doi.org/10.32040/2025.CellAg.fi