Teollisissa symbiooseissa sivuvirroista tulee raaka-aineita
Kiertotalous perustuu siihen, että resursseja käytetään mahdollisimman tehokkaasti. Tämä tarkoittaa materiaalien kierron pidentämistä ja neitseellisten luonnonvarojen tarpeen vähentämistä. Yrityksille tämä voi tarkoittaa myös kustannussäästöjä ja uusia liiketoimintamahdollisuuksia. Sivuvirtojen kannattava hyödyntäminen edellyttää mm. sivuvirran riittävää saatavuutta sekä tehokasta sivuvirran keräys- ja logistiikkaratkaisua, ja näin ollen usein myös aktiivista yhteistyötä sivuvirran tuottajan ja hyödyntäjän kesken.
Kun yritykset tekevät yhteistyötä ja hyödyntävät toistensa sivuvirtoja, syntyy teollisia symbiooseja. Niissä yritykset jakavat keskenään resurssejaan siten, että yhden yrityksen jäte tai sivuvirta toimii toisen raaka-aineena. Hyvä esimerkki tällaisesta yhteistyöstä on Sybimar Oy:n suljetun kierron konsepti Uudessakaupungissa.
Sybimar Oy
Sybimar Oy:n suljetun kierron kiertovesikasvatuskonseptissa vesi, ravinteet ja energia kiertävät kalankasvatuslaitoksen, kasvihuoneiden ja biokaasulaitoksen välillä. Kalankasattamon puhdistusliete hyödynnetään biokaasulaitoksen syötteenä. Biokaasulaitos lämmittää kasvihuoneita. Kalankasvattamon hiilidioksidi ja osa ravinnepitoisesta vedestä ohjataan kasvihuoneisiin. Kasvihuoneista vettä kierrätetään takaisin kalankasvatuslaitokselle. Biokaasulaitoksen mädätysjäännös hyödynnetään lannoitteina. Kalanperkuujätteistä valmistetaan biopolttoainetta.
Tässä konseptissa useat toimijat hyödyntävät toistensa resursseja; raaka-aineita, teknologiaa, palveluita ja energiaa, tuottaen lisäarvoa toisilleen ja minimoiden hukkaa.

Tutustu tarkemmin
Lue lisää suljetun kierron konseptista täällä (linkki Motivan verkkosivulle). Satafood vieraili Sybimarin laitoksella vuonna 2020 INNOKIERTO -hankkeen tiimoilta. Lue yritysvierailun kooste täältä (linkki Satafoodin verkkosivuille).
Sybimar Oy:n suljetun kierron konsepti on yksi monista tavoista, joilla yritykset voivat hyödyntää biopohjaisia sivuvirtoja resurssitehokkaasti. Tutustu myös muihin kiertotalousesimerkkeihin:
- eläinperäisiä sivuvirtoja hyödyntävän Honkajoki Oy:n ympärille on rakentunut Kirkkokallion ekoteollisuuspuisto, joka on maailman mittakaavassakin ainutlaatuinen kiertotalouskonsepti. Kirkkokallion ekoteollisuuspuistosta voit lukea lisää täältä (linkki Business Kankaanpään verkkosivuille).
- pienimmillään teollinen symbioosi voi olla sellainne, jossa yksi yritys hyödyntää toisen yrityksen sivuvirtaa siten, että molemmat yritykset hyötyvät. Esimerkiksi kasvihuoneen hävikkikurkuista valmistetaan Forssassa olutta Olutmyllyn panimolla, jolloin sekä kasvihuoneyritys että olutpanimo hyötyvät hävikin muuttumisesta raaka-aineeksi. Tutustu täällä (linkki Olutmyllyn verkkosivuille).